Co dělat při radiační dermatitidě

15. 3. 2022 13:06

Objevila se vám po ozařování reakce na kůži, zvaná radiační dermatitida?

Tento nepříjemný vedlejší projev se objevuje u většiny pacientů, podstupujících radioterapii. Protonová radioterapie je sice šetrnější, nicméně i při ní se lze s reakcí kůže setkat.

Projevy radiační dermatitidy

Radiační dermatitida se může projevovat jako reakce po dlouhém opalování, která je u každého jiná. I při radioterapii záleží na pacientově fototypu: pacienti s nejcitlivější a světlou pokožkou mají, ačkoliv to není pravidlo, větší reakce a mají je dříve. Každý pacient reaguje na léčbu trochu jinak, a proto i dermatitida může mít vícero podob, od zarudnutí až po tvorbu prasklin s možným krvácením.

Projevy a podoba reakce závisí na citlivosti daného pacienta, jeho celkovém zdravotním stavu, na lokalizaci a velikosti ozařovaného místa. Dermatitida se může objevit jak v průběhu ozařování, tak i v době po něm.

Prevence dermatitidy

Pokud vás ozařování teprve čeká, určitě byste chtěli vědět, zda je možné nějakým způsobem dermatitidě předejít. Níže najdete seznam doporučení, kterých je vhodné se během léčby v rámci prevence výskytu nežádoucí reakce držet.

Co dělat:

  • Noste volnější oděvy z bavlny nebo jiných přírodních materiálů,
  • chraňte se před přímým sluncem, a to jak pomocí krémů s vysokým ochranným faktorem, tak i vhodným oblečením, šátky a klobouky,
  • sprchujte se vlažnou vodou bez mýdla, případně pouze s jemným mýdlem s neutrálním pH,
  • po sprchování se osušte pouze jemným přikládáním měkkého ručníku,
  • o pokožku těla pečujte používáním zvlhčujících krémů či gelů se zvýšeným obsahem vody, bez parfemace, konzervantů, lanolinu či bylinných výtažků. S péčí o pokožku ozařovaného místa vám vždy podrobně poradí váš lékař nebo osobní koordinátor.

Čemu se vyhnout:

  • Vyhněte se oblečení z umělých vláken, ale i oděvům s ostrými švy, krajkám, přezkám, šperkům, které by zasahovaly do ozařovaného místa i kabelkám či batohům, pokud by se mohly dotýkat ozařované kůže a dráždit ji tak tlakem nebo třením.
  • V ozařovaném místě nepoužívejte k holení žiletky ani holicí strojky a vyhněte se i deodorantům.
  • Vyhněte se velkým teplotním výkyvům: nevhodná je například sauna, ale i používání ohřívací láhve nebo horké i studené obklady.
  • Na ozařované místo nepoužívejte leukoplast ani zásyp nebo přípravky s obsahem alkoholu.
  • Vyhněte se plavání či koupelím v přírodních tocích, stejně jako v bazénech s chlorovanou vodou.

Léčba dermatitidy

Pokud se u vás již dermatitida projevila, nepropadejte panice, nebudete na to sami. V rámci fotodokumentace budou lékaři váš stav pravidelně monitorovat, a vždy vám poradí, co dělat. K dispozici dostanete navíc i seznam vhodných a osvědčených kosmetických přípravků.