Diagnostika MR — víte, co vás čeká?

24. 11. 2021 10:14

Poslal vás váš lékař na vyšetření magnetickou rezonancí, a vy nevíte, co máte vlastně čekat? Strach z neznámého je pochopitelný, v případě magnetické rezonance se ale opravdu není čeho bát!

Co na vás tedy čeká?

Co je to MR a k čemu se používá

Magnetická rezonance je diagnostická zobrazovací metoda, která pracuje, jak již název napovídá, na principu silných magnetů. Jde o jeden z nejpřesnějších a nejcitlivějších způsobů zobrazení a diagnostiky měkkých tkání, tedy svalů, kloubů, ale i vnitřních orgánů včetně míchy a mozku.

Kvůli zmíněnému principu magnetů není možné podstoupit vyšetření na MR v případě, že máte implantovaný kardiostimulátor, kochleární implantát nebo jakékoliv jiné elektronické zařízení v těle. Lékaře informujte v každém případě o veškerých implantátech, kloubních náhradách a jiných elementech, trvale voperovaných do vašeho těla.

Před vyšetřením

Na většinu vyšetření MR není nutné se nijak předem připravovat. Výjimku tvoří vyšetření, u kterých vám bude aplikována kontrastní látka: tehdy se doporučuje alespoň 4 hodiny před vyšetřením nejíst, nežvýkat žvýkačky a nekouřit. Další výjimka platí pro MR trávicí trubice, u něhož je nutné vypít po malých doušcích kontrastní látku. Pokyny k vyprázdnění střev před tímto vyšetřením vám dá lékař, který vystavoval žádanku.

Průběh vyšetření

Poté, co podepíšete informovaný souhlas s provedením vyšetření, budete si muset v samostatné kabince odložit veškeré předměty, jež by mohly ovlivnit magnetické pole přístroje:

  • zubní protézy, snímatelná rovnátka, veškeré protetické pomůcky,
  • kontaktní čočky a brýle,
  • šperky, piercingy, hodinky,
  • mobilní telefon, kreditní karty, klíče,
  • kosticové podprsenky, opasky a veškeré oblečení, opatřené kovovými prvky (háčky, přezky, ozdobné nitě),
  • dámy by neměly mít aplikované oční stíny, jejichž složení obsahuje v některých případech sloučeniny železa.

Poté, co si zmíněné předměty odložíte, můžete vstoupit do vyšetřovací místnosti, kde již působí magnetické pole. Budete uloženi na vyšetřovací stůl do polohy, která umožní dobré snímkování požadované oblasti.

Samotné vyšetření pak trvá mezi 25 a 90 minutami, a je naprosto bezbolestné. Jedinou nepříjemností je hluk, který samotný přístroj vydává: proto také dostanete k dispozici zátkové chrániče sluchu nebo sluchátka. Během celého vyšetření je potřeba zachovat neměnnou polohu a klidně, rovnoměrně dýchat.

Není vůbec důvod se něčeho obávat, jelikož budete po celou dobu pod dohledem kvalifikovaného personálu. Navíc budete mít u sebe signalizační zařízení, kterým můžete dát znamení, že není vše v pořádku: personál s vámi problém vyřeší během několika vteřin.

Trpíte-li klaustrofobií (strachem z uzavřených prostor), je možné vám před vyšetřením podat sedativa (uklidňující léky). V tom případě ale bude nutné, abyste po vyšetření počkali na odeznění jejich účinků, anebo měli na cestě z kliniky doprovod.