Jak na samovyšetření prsu

6. 4. 2021 16:29

Nejde snad ani dostatečně zdůraznit, jak důležitou roli hraje čas při léčbě nádorových onemocnění.

Rovnice: čím dříve začnete problém řešit, tím větší je i naděje na úplné vyléčení, platí pochopitelně i v případě rakoviny prsu. Tomu, že bude léčba zahájena včas, může každá žena jednoduše pomoci tím, že bude každý měsíc provádět samovyšetření prsu. Víte, jaký je jeho správný postup?

Vhodné načasování

Ačkoliv se tvar a vzhled prsů v průběhu života ženy přirozeně mění, jste to právě vy, kdo zná své tělo nejlépe, a proto je pravděpodobné, že jako první zaznamenáte případné nesrovnalosti. Pokud skutečně nahmatáte nějaký neobvyklý útvar nebo zpozorujete jinou změnu, není nutné ihned propadat panice: změny v prsech mohou způsobit také cysty, případně benigní (nezhoubná) ložiska. V každém případě ale jakoukoliv nalezenou abnormalitu konzultujte se svým praktickým lékařem či gynekologem, který následně navrhne další postup. Samovyšetření prsů provádějte pravidelně každý měsíc — pokud menstruujete, měla byste jej nejlépe provádět zhruba 4 dny po skončení periody. Pokud jste po menopauze, jednoduše si zvolte, který den v měsíci vám bude nejlépe vyhovovat.

Někdy stačí se jen pořádně podívat

Ze všeho nejdříve si své prsy zkontrolujete pohledem, k čemuž budete potřebovat zrcadlo. Svlékněte se do půl těla a zkontrolujte oba své prsy co do velikosti, struktury a barvy kůže i pozice bradavky. Pohledové vyšetření provádějte nejprve s pažemi spuštěnými volně podél těla, a následně i s rukama nad hlavou.

Další krok je vyšetření pohmatem

Nyní již zapojíte do samovyšetření i ruce: pravou rukou budete prohmatávat levý prs, levou rukou ten pravý. Každý prs lze pomyslně rozdělit na čtyři části (kvadranty), kdy středem je bradavka. Bříšky prstů prohmatejte pomalými krouživými pohyby celý prs a jemně přitom měňte tlak. Začněte vždy v horní vnitřní části a pokračujte přes dolní vnitřní část, až budete mít prohmataný celý prs kolem dokola. Nezapomeňte ani na prsní dvorec a bradavku: pokud z ní při jemném zmáčknutí vytéká krev či jiná tekutina, rozhodně to konzultujte s lékařem. Vyšetření zakončete tím, že si při mírně zvednuté paži hmatem zkontrolujete podpaží.

Na závěr zopakujte postup vleže

Úplně posledním krokem je vyšetření prsů na lůžku. Lehněte si na záda, levou ruku si dejte pod hlavu a pravou rukou vyšetřete levý prs stejným způsobem jako při vyšetření vestoje. Vyměňte ruce a celý postup zopakujte i pro pravý prs. Jak vidíte, není to nijak složitý postup, a budete-li jej pravidelně opakovat, uděláte pro své zdraví možná víc, než si myslíte.