Jak o sebe pečovat, když máte rakovinu

30. 8. 2021 14:02

Každý rok odchází od lékaře s diagnózou karcinomu několik tisíc pacientů, a každému z nich se v tu chvíli převrátí svět vzhůru nohama. Je však důležité vědět, že velké procento z těchto pacientů má již dnes naději na úplné vyléčení, a že rozhodně není nic ztraceno.

K vítězství nad zákeřnou nemocí je potřeba, kromě léčby samotné, také pozitivní a zodpovědný přístup k vlastnímu životu, spojený s láskyplnou péčí o sebe samé, a to jak po stránce fyzické, tak psychické.

Co a kdy správně jíst

Sice neexistuje zázračná dieta, po které by nádor sám od sebe zmizel, nicméně pestrá strava a dostatečný kalorický příjem jsou důležitou podporou léčby. Rozhodně žádoucí je zabránit výrazné ztrátě hmotnosti, jelikož oslabený organismus následně obtížněji bojuje s onemocněním a hůře se vyrovnává i s dopady léčby, například chemoterapie.

U některých žen s karcinomem prsu, jimž jsou podávány kortikoidy, se naopak objevuje výraznější přibývání na váze. Není důvod si z toho dělat hlavu, a rozhodně to neznamená, že by se pacientky měly trápit dietami: s hubnutím mohou bez obav počkat až po skončení léčby.

Určitě byste se neměli do ničeho nutit: jezte tehdy, když budete mít hlad a dopřejte svému tělu to, na co má chuť, i když to budou pochutiny normálně označované jako nezdravé, třeba sladké koláče. Pokud jste již zaznamenali výraznější váhový úbytek, zejména pokud k němu došlo v krátkém časovém úseku, snažte se do jídelníčku zařadit co nejvíce bílkovin.

Výživu byste neměli zanedbávat ani tehdy, když trpíte nechutenstvím. Pomůže vám, když na jídlo nebudete spěchat a celkový denní příjem si rozložíte do několika menších porcí. Pokud na vás během dne přijde chuť na jídlo, najezte se, i kdyby to mělo být pozdě večer.

Zdravý pohyb a kvalitní spánek

Heslo sportem ku zdraví platí i v případě onemocnění rakovinou. Rozhodně to neznamená, že byste se měli fyzicky přetěžovat, ale zdravý pohyb je pro organismus celkově prokazatelně prospěšný: například procházka na čerstvém vzduchu v tempu, které vám vyhovuje. Pokud byste měli ohledně sportu pochybnosti, poraďte se se svým lékařem.

Důležitou roli v procesu uzdravování hraje také kvalitní a dostatečně dlouhý spánek. Na rozdíl od stravování je v případě spánku vhodná zažitá rutina a pevný režim, obzvláště u pacientů, kteří trpí nespavostí nebo mají potíže s usínáním. Snažte se chodit spát vždy ve stejnou dobu a odstraňte z ložnice veškeré rušivé elementy jako je rádio nebo televize. V odpoledních a večerních hodinách se vyhněte konzumaci kofeinu, ale i řešení složitých úkolů či problémů.

Zvažte pomoc psychologa

Pokud cítíte, že je na vás naloženo víc, než dokážete unést, nestyďte se požádat o pomoc psychologa. Klidně k němu můžete vzít na konzultaci i vaši nejbližší rodinu, jejíž členové jsou možná v této situaci podobně bezradní, jako vy sami. Některým pacientům také pomáhá setkání s jinými pacienty se stejnou diagnózou, případně s těmi, kteří již mají za sebou úspěšnou léčbu.

Pokud se léčíte s rakovinou v Protonovém centru, můžete se bez obav obrátit na Nadační fond pro protonovou terapii, kde vám poradí, na koho se obrátit, případně doporučí vhodného odborníka právě pro váš případ.