Jak se připravit na léčbu ozařováním

14. 9. 2021 15:25

V průběhu léčby onkologického onemocnění podstoupí radioterapii každý druhý pacient. Čeká i vás v blízké době léčba zářením, a nejste si jistí, jak na ni vaše tělo co nejlépe připravit?

S čím byste měli počítat a čeho se naopak vyvarovat?

Radioterapie se provádí ambulantně — to znamená, že není nutná hospitalizace, ale na ozařování pravidelně docházíte. Pokud nechcete a povaha vašeho zaměstnání to umožňuje, nemusíte jít ani na neschopenku. Obecně se však snažte hodně odpočívat, a především v noci dostatečně dlouho spát. Snažte se také o pestrý jídelníček s dostatečným příjmem vitamínů a minerálů v jejich přirozené podobě, tedy pokud možno v ovoci a zelenině.

Péče o pokožku

Právě v rámci pokožky se mohou nezřídka projevovat často jediné vedlejší účinky radioterapie, což může být její zarudnutí nebo podráždění. Proto je zapotřebí vědět, jak se o kůži správně starat.

Ozařované místo byste měli uchránit před působením chladu i výrazného tepla. Nepřikládejte na něj tedy žádné studené obklady, ani ohřívací láhve. Osobní hygienu samozřejmě dodržujte tak, jak jste zvyklí, nicméně ozařované místo pouze šetrně omývejte vlažnou vodou bez mýdla a následně vysušte přiložením měkkého ručníku.

Buďte opatrní s veškerými kosmetickými přípravky. Rozhodně nepoužívejte nic na bázi alkoholu a vyvarujte se raději i přípravkům s rostlinnými výtažky. Vhodný je například hydratační krém s vysokým obsahem vody a bez parfemace: nepoužívejte jej však těsně před ozařováním. Vyvarujte se rovněž antiperspirantů, deodorantů i parfémů a na ozařované místo nelepte náplasti.

Ozařovanou pokožku především chraňte před sluncem: noste tmavé oblečení, případně klobouk, a aplikujte krém s ochranným faktorem minimálně 15. Chránit se před sluncem byste měli ještě alespoň rok po ukončení radioterapie.

Co na sebe?

Po dobu terapie nenoste poblíž ozařovaného místa žádné šperky: náhrdelníky, náušnice a podobně. Dávejte přednost měkkému spodnímu prádlu z přírodních materiálů jako je například bavlna; pokud můžete, volte podprsenky bez kostic.

Vyhněte se také veškerému těsnému oblečení, které by mohlo ozařované místo podráždit: tedy punčochy, pásky, upnuté šaty či těsné límce nebo roláky. Zvolte raději volnější, pohodlné oblečení, které umožní pokožce dýchat.