Možné příznaky rakoviny: kdy byste měli zpozornět?

13. 1. 2021 17:52

Každý člověk má v životě dny, kdy se cítí plný energie a elánu, ale i dny, kdy by raději vůbec nevylezl z postele.

Dnešní doba ovšem vyžaduje rychlé tempo a maximální nasazení, takže leckdo své menší i větší zdravotní potíže ignoruje s tím, že jim nepřikládá větší význam. V dlouhodobém měřítku však může podobný přístup vyústit i ve vážné zdravotní potíže. Zdraví je jenom jedno, proto by o to své měl každý pečovat. Neznamená to, že byste měli s každým píchnutím hned utíkat k doktorovi — spíše je to o tom znát své tělo a nezavírat oči před případnými obtížemi, zvlášť pokud trvají delší dobu, anebo se dokonce zhoršují. Následující symptomy mohou sice působit na první pohled nevinně, pravdou však je, že mohou být jedním z projevů rakoviny. Nevyplatí se je tedy podceňovat: čím dříve totiž případné onemocnění rakovinou lékaři diagnostikují, tím větší je i šance na vyléčení.

Náhlý a nevysvětlitelný váhový úbytek

Jistě, řada žen z celého světa si hlídá váhu anebo drží nějakou dietu. Zde je však řeč o váhovém úbytku bez zjevných příčin: tedy bez snížení kalorického příjmu, změny stravovacích návyků nebo bez tělesného cvičení. Náhlý úbytek váhy o 4,5 kg a více byste měli konzultovat s lékařem: možných příčin je sice více, ale jednou z nich může být právě i rakovina.

Trvající zažívací potíže

Zpozornět byste měli nejen tehdy, když objevíte krev ve stolici. Návštěva lékaře je vhodná i při zvracení, průjmu nebo zácpě, které trvají déle než několik dní nebo se případně i zhoršují. Zpozornět byste měli také při dlouhodobě trvající plynatosti, nadýmání nebo křečích v břiše, stejně jako při dlouhodobém pálení žáhy nebo bolestí v hrudní oblasti vždy po jídle.

Potíže při močení

Časté anebo bolestivé močení může znamenat zánět močového měchýře, ale může být bohužel i předzvěstí horších potíží. Pokud objevíte v moči krev, anebo zjistíte, že se vymočit nemůžete i přes pocit, že se vám chce, je návštěva lékaře určitě na místě.

Dlouhodobá bolest v krku a chrapot

Nastydnutí, kašel či chrapot nejsou na podzim ničím neobvyklým. Zpozornět byste měli tehdy, když kašel přetrvává a není doprovázen dalšími symptomy nachlazení. Lékaře navštivte i tehdy, pokud se vám dlouhodobě těžko polyká, případně cítíte-li nepříjemný tlak na krku nebo v krku.

Změny na kůži a v podkoží

Bulky, bouličky a jiné nepatřičné útvary, ať už v prsní tkáni nebo jinde na měkkých částech těla jsou rozhodně důvodem pro poradu s lékařem. Pozornost ale věnujte i všem mateřským znaménkům a dalším útvarům na kůži, stejně jako barevným změnám pod nehty a barvě sliznice v ústní dutině.