Odběr krve na vyšetření hladiny PSA je životně důležitý

23. 5. 2023 16:52

Rakovina prostaty je jedním z nejčastějších nádorových onemocnění mužů.

Nejsou sice známy přesné příčiny jejího vzniku, takže ji nelze s jistotou předcházet, ale díky laboratornímu vyšetření krve a měření hladiny PSA je možné onemocnění zachytit již v jeho počátečních stádiích, a tím si zajistit vysoké šance na úplné vyléčení.

PSA je zkratka pro prostatický specifický antigen, což je bílkovina, produkovaná prostatickými žlázkami, zodpovědná za zkapalnění semene. Vědci jeho přítomnost objevili koncem 70. let minulého století, a od té doby jej také využívají k včasné detekci karcinomu prostaty. Malé množství PSA se vždy dostává do krevního oběhu, ale pokud je jeho množství v krvi zvýšené, může to signalizovat problém. Hladina PSA v krvi se s věkem zvyšuje, a proto jsou normální hodnoty vždy specifické pro danou věkovou skupinu.

Průběh vyšetření z krve

Vyšetření hladiny PSA by měl podstoupit každý muž, starší 45 let. Není ale vůbec od věci nechat si krev otestovat již po 40. narozeninách. Na základě výsledků pak lékař určí vhodné intervaly pravidelných kontrol. Muži starší padesáti let by pak měli podstupovat toto vyšetření pravidelně v intervalu 1 až 2 roky.

K laboratornímu stanovení hladiny PSA stačí jedna zkumavka krve. Vyšetření je hrazeno ze zdravotního pojištění a můžete o něj požádat svého praktického lékaře, urologa nebo jiného specialistu.

Režim před odběrem krve

48 hodin před odběrem krve za účelem stanovení hladiny PSA je doporučeno se vyhnout následujícím aktivitám:

  • jízdě na kole
  • jízdě na koni
  • sexuálnímu styku
  • a jiným formám masáže prostaty.

Odstup dvou dnů byste měli dodržet také pokud jste absolvovali vyšetření per rectum. Jestliže máte za sebou biopsii prostaty, je nutné dodržet odstup alespoň 2 týdny. Výsledky by ovšem mohlo ovlivnit i pokud trpíte zácpou.

Před vyšetřením nemusíte být na lačno, ale je vhodné, abyste vypili dostatečné množství čisté vody nebo neslazeného čaje.