Proč muži stále často podceňují prevenci rakoviny prostaty

10. 8. 2021 09:22

I přesto, že je karcinom prostaty jedním z nejčastějších nádorových onemocnění, diagnostikovaných českým mužům, stále se najde mnoho takových, kteří z nějakého důvodu zanedbávají preventivní vyšetření u lékaře.

Rakovina prostaty přitom rozhodně není nijak tabuizované téma a důležitost preventivních prohlídek byla mnohokrát zdůrazňována napříč médii.

I přesto ale přibližně pětina mužů v rizikovém věku (starší 50 let) prevenci opomíjí a následně přichází k lékaři až s nádorem v pokročilém stadiu, jehož léčba je samozřejmě mnohem náročnější než u včasně diagnostikovaných tumorů. Proč tomu tak je?

Mužské myšlení

Důvodem může být zčásti i způsob, jakým hodně mužů přemýšlí: nechtějí si zkrátka připustit, že by onemocnění mohlo postihnout právě je. Někteří také oddalují návštěvu lékaře proto, že mají mylný pocit, že by tak dali najevo jakousi slabost. Jiní muži jsou zase zvyklí řešit problémy až tehdy, kdy nějaké vzniknou, tudíž je ani nenapadne, že by některým potížím měli předcházet.

Pochopitelně, ani jeden z těchto pohledů není správný. Karcinom prostaty může postihnout každého muže a na preventivní návštěvě lékaře rozhodně není nic slabošského: naopak je to známka zodpovědného přístupu k vlastnímu zdraví.

Démonizované vyšetření

Mnozí muži se návštěvě lékaře vyhýbají z toho prostého důvodu, že mají strach: průběh vyšetření je často nafukován a podáván jako něco děsivého nebo neúnosného. Není to pravda, ve skutečnosti není vyšetření pohmatem přes konečník o nic horší než preventivní zubní prohlídka. A pro prevenci karcinomu je naprosto nezbytné. Pokud máte skutečně panický strach, nebojte se to svému lékaři upřímně sdělit a požádat jej o co nejšetrnější zacházení.

Věřte, že krátká možná ne zrovna příjemná chvíle jednou za rok by vás mohla zachránit před mnohem horšími a mnohem déle trvajícími potížemi. Nepodceňujte proto pravidelná kontrolní vyšetření.