Protonová terapie funguje — centra se budují po celém světě

5. 1. 2024 10:41

Účinnost a šetrnost protonové terapie, spolu s dalšími jejími výhodami, oslovuje celý svět.

Pozitivní výsledky léčby dokládají stále další odborné studie a není tedy divu, že se do vlastní protonové technologie rozhodla investovat řada států z celého světa.

Pražské Protonové centrum si drží pozici jednoho z nejprestižnějších center světa a v rámci Evropy je pak naprostým unikátem, a to nejen co do vybavení, ale i šíří spektra léčených diagnóz, stejně jako úspěšností léčby. Za 11 let fungování zde prošlo léčbou již 11 000 onkologických pacientů.

Vše začalo v USA

Vůbec první se pro léčebné účely začaly používat cyklotrony Berkeleyské Radiační Laboratoře v Kalifornii, a to již v roce 1954. Protonovou terapii pak rozvíjeli v Massechusetts General Hospital (Všeobecná nemocnice Massachusetts), ve spolupráci s Harvard Cyclotron Laboratory, a to až do roku 2002, kdy byl provoz cyklotronu ukončen.

Tato centra využívala technologickou infrastrukturu původně určenou k základnímu fyzikálnímu výzkumu, klinický program tedy představoval spíše další směr výzkumu a vývoje. Prvním centrem na světě, které bylo postaveno primárně ke klinickým účelům, bylo pracoviště v Loma Lindě v Kalifornii.

Nejstarší stále aktivní centrum protonové léčby se nachází v Moskvě, při Institutu Teoretické a Experimentální Fyziky. První pacienti zde prošli léčbou již v roce 1969.

Historicky významné protonové centrum je rovněž Institut Paula Scherrera ve Švýcarsku, který jako první na světě začal v roce 1984 léčit nádory očí, a kde v roce 1996 vyvinuli metodu tužkového skenování (takzvaný Pencil Beam Scanning).

Současný stav

V tuto chvíli je na světě v provozu více než 100 center protonové léčby, z čehož 41 leží v USA. Dalších přinejmenším 35 léčebných center je právě ve fázi výstavby. Technologii pro protonovou léčbu je přitom schopno dodat jen několik málo výrobců.

Kromě USA můžete další centra protonové léčby najít v Kanadě, Japonsku, Číně, Jižní Koreji, Taiwanu, Rusku, Thajsku, Indii, Singapuru a Austrálii.

V rámci Evropy je to pak již výše zmíněné Švýcarsko, Velká Británie, Francie, Německo, Itálie, Polsko, Švédsko, Rakousko, Nizozemí, Dánsko, Španělsko a samozřejmě Česká republika.

Zdaleka ne ve všech centrech se však protony léčí tolik diagnóz, jako v tom pražském, kde jsou navíc pacientům k dispozici rovnou 4 ozařovny. Právě naše Protonové centrum má díky tomu výjimečné postavení nejen v rámci Evropy, ale celého světa.

Investice do nového centra protonové léčby se podle odhadů pohybují v průměru kolem 62,5 milionu Eur, v závislosti na složitosti vybavení a velikosti centra.

Aktuálně se v australské Adelaide dokončuje největší protonové centrum na jižní polokouli, jehož výstavba stála přes 500 milionů Australských dolarů (více než 7,5 miliard Kč). Španělsko zase investovalo do 10 nových urychlovačů pro veřejné zdravotnictví plných 280 milionů Eur.