Protonové centrum získalo certifikát České společnosti pro akreditaci ve zdravotnictví

4. 3. 2024 12:56

Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví dohlíží s pověřením od Ministerstva zdravotnictví na bezpečí a kvalitu českých zdravotnických lůžkových i ambulantních zařízení již od roku 2012.

Jejich misí je zajištění kvalitní a bezpečné zdravotnické péče podle platných právních norem i etických standardů. Protonové centrum splnilo všechna kritéria a v listopadu 2023 se tak stalo oficiálně akreditovaným zdravotnickým zařízením.

Akreditaci přitom nezíská hned tak každé zařízení. “Akreditační proces byl přísný a zahrnoval podrobné a rozsáhlé hodnocení externími auditory. Prošli jsme hodnocením v oblasti bezpečné péče o pacienty, komunikace, personální politiky a dodržování platné legislativy. Vyžadovalo to úzkou spolupráci všech oddělení, abychom zajistili splnění těchto standardů”, říká Kateřina Krejbichová, vedoucí oddělení kvality poskytované péče v Protonovém centru.

Jak probíhal proces akreditace

Protonové centrum navštívil tým externích auditorů, v čele s odborníkem — lékařem. Kontrolovalo se vše od vnitřních předpisů, přes vedení zdravotnické dokumentace a HR dokumentace o pracovnících, systém informování zaměstnanců o předpisech a dokumentech, až po způsob nakládání se zdravotnickými materiály a léčivými přípravky.

Auditoři také hovořili přímo s pacienty i vybranými zaměstnanci, prohlíželi si jednotlivá pracoviště a kontrolovali, zda jsou protokoly dodržovány i přímo v praxi.

“Získání akreditace prokazuje, že dodržujeme nejvyšší standardy v oblasti zdravotnictví, což je zásadní pro důvěru pacientů a integritu instituce”, říká jednatel Protonového centra Václav Laštovka.