Rakovina análního otvoru

26. 7. 2021 09:49

Rakovina análního otvoru je ve srovnání s ostatními karcinomy v oblasti trávicí soustavy poměrně vzácná.

Onemocní jí v průměru asi 1 ze 150 000 obyvatel ČR. Ačkoliv jsou nádory anu agresivnějším typem rakoviny, naštěstí se projeví už ve svých raných stádiích, a je tedy možné je včas začít léčit.

Maligní nádory anu postihují ženy přibližně dvakrát častěji než muže. Jelikož se v řitní oblasti nachází více různých typů tkáně, rozlišuje se z histologického hlediska i vícero typů nádoru. Nejčastěji jde o spinocelulární (dlaždicobuněčný) karcinom, jenž vzniká z epitelu vystýlajícího zevní část konečníku. Méně často se pak jedná o agresivní malobuněčný karcinom, adenokarcinom vycházející ze žlázového epitelu, případně i maligní melanom. Velmi vzácně se pak v této oblasti mohou objevit z pojivové tkáně vycházející sarkomy.

Příznaky rakoviny anu

Karcinom análního otvoru bývá zjištěn většinou poměrně brzy, a to právě díky nepříjemným projevům, které jej provázejí. Nádor může být hmatatelný jako bulka, často se objevuje i slabé krvácení, bolest otvoru při stolici, svědění a hlenovitý výtok.

Podobný soubor příznaků doprovází i benigní onemocnění, jako jsou například hemoroidy, které ovšem často karcinom anu doprovázejí.

Rizikové faktory karcinomu anu

Riziko vzniku rakoviny anu výrazně zvyšuje infekce lidským papilomavirem (HPV), přenosným například prostřednictvím análního sexu, a virem HIV. Další ohroženou skupinu pak představují pacienti se sníženou imunitou v důsledku užívání imunosupresiv, například po orgánových transplantacích. Prokázaný negativní vliv má na rozvoj karcinomu anu rovněž kouření.