Rakovina orgánů v oblasti hlavy a krku: jaké jsou příznaky?

13. 1. 2021 20:26

Rakovina orgánů v oblasti hlavy a krku není možná nejčastější nádorové onemocnění, ale to neznamená, že by bylo méně závažné.

Problém je zde opět v tom, že mnozí pacienti podceňují projevené příznaky nemoci a k lékaři se tak dostanou až ve chvíli, kdy je nemoc již v pokročilém stádiu.

Specifikace orgánů oblasti hlavy a krku

Orgánů, které se nacházejí v oblasti hlavy a krku není vůbec málo. Pod tímto pojmem se skrývá dýchací i polykací ústrojí, dutina ústní i nos, hltan a hrtan, slinné žlázy a oblast kolem očí i uší. Patří sem také kožní nádory, lokalizované v oblasti hlavy a krku. Vzhledem k poměrně blízko u sebe umístěným důležitým orgánům a smyslovým centrům je více než nezbytné, aby byla léčba těchto nádorů co nejšetrnější a nejpřesněji zaměřená. Protonová léčba je k tomuto účelu tím pádem jako stvořená. Přesnost zaměření tužkového svazku je natolik dokonalá, že se ve srovnání s konvenční fotonovou terapií snižuje riziko ozáření zdravých tkání včetně míchy až o 80 %.

Kdo může onemocnět a jaké jsou rizikové faktory

Rakovinou orgánů v oblasti hlavy a krku onemocní častěji muži než ženy a většina pacientů (60 %) je přitom starší 65 let. Velký vliv na vznik karcinomů má v tomto případě životní styl daného jedince, společně s jeho okolním prostředím. Největší rizikový faktor představuje kouření, a to jak cigaret, tak i dýmky, a dokonce i žvýkání tabáku. Na druhém místě je potom zvýšená konzumace alkoholu. Vůbec nejhorší důsledky má pak spojení obou zmíněných zlozvyků dohromady. Další rizikové faktory, přispívající k rakovinnému bujení jsou:

  • Dlouhodobé a časté slunění bez použití ochranného krému,
  • infekce pohlavně přenosným HPV virem (lidský papilomavirus),
  • infekční mononukleóza,
  • špatná ústní hygiena,
  • dědičnost,
  • nedostatečná nebo chudá výživa,
  • kontakt s karcinogenními látkami, například v rámci zaměstnání (nikl, chrom, olovo, azbest, fluor, arzén, uhlovodíky v sazích, dehtu a průmyslových olejích).

Kdy byste měli jít k lékaři

Tak jako u jiných typů rakoviny platí i zde, že čím dříve je onemocnění detekováno, tím vyšší jsou i šance na úplné vyléčení. Nebojte se proto konzultovat se svým lékařem, objeví-li se u vás některý z průvodních symptomů:
Nádory dutiny ústní se obvykle projevují neustupujícími bolestivými vřídky, případně i bulkou v ústech.
Nádory hltanu mají za následek pocit cizího tělesa v krku, zhoršené nebo bolestivé polykání, případně i krvácení.
Karcinom hlasivek se projevuje chrapotem.
Nádory nosu se mohou projevovat zhoršenou průchodností, ale i zvýšenou sekrecí, často s příměsí krve, případně ztrátou čichu. Tyto příznaky se v případě nádoru často projevují pouze na jedné straně nosu.
Karcinom slinných žláz se může zpočátku projevit jako bezbolestné zduření. V důsledku růstu nádoru posléze narůstá i bolestivost a často dochází i k obrně tváře, ztrátě citlivosti nebo poklesu koutku úst.
Nádor ucha se projevuje dlouhodobým výtokem z ucha, který často obsahuje krev. Mezi další příznaky patří i bolest ucha, nedoslýchavost nebo závratě.