Víte, jak probíhají videokonzultace s lékařem PTC?

12. 5. 2022 16:06

Službu E-Ambulance, neboli možnost konzultace s lékařem prostřednictvím videohovoru, zavedlo Protonové centrum během pandemie koronaviru.

Hlavní motivací zde bylo zabránit tomu, aby pacienti ze strachu před nákazou rušili svá naplánovaná vyšetření. Díky E-Ambulanci se mohou setkat s lékařem online a z pohodlí domova, což byla obrovská výhoda nejen v průběhu lockdownu. Videohovor ocení i pacienti s náročným časovým harmonogramem nebo ti, kteří žijí daleko od Prahy.

Jak to funguje?

E-Ambulance je zdarma a v jejím rámci lze realizovat jak vstupní konzultaci s lékařem před zahájením protonové terapie, tak i kontrolní konzultaci po uplynutí alespoň jednoho roku od ukončení léčby rakoviny prostaty v Protonovém centru.

Do E-Ambulance je potřeba, stejně jako u všech ostatních odborných konzultací, se předem objednat. Pacient má možnost si zvolit nejvhodnější denní dobu k realizaci videohovoru: ráno, dopoledne nebo odpoledne. Konkrétní datum a čas konzultace nabídne následně pacientovi klientský servis Protonového centra. Jakmile je termín oboustranně potvrzen, obdrží pacient e-mail s odkazem, který jej nasměruje do E-Ambulance a před konzultací dostane ještě připomenutí formou SMS.

Videohovor je možné realizovat na počítači nebo notebooku vybaveném webkamerou a mikrofonem, stejně jako na tabletu nebo chytrém telefonu, prostřednictvím bezplatné aplikace. Pochopitelně je nutné připojení k internetu.

Co se řeší během konzultace

V případě vstupní konzultace s pacientem lékař probírá detaily dosavadního průběhu onemocnění i jeho léčby. Na základě zjištěných skutečností vysvětlí lékař pacientovi, jaké jsou další možnosti léčby právě v jeho konkrétním případě, a pakliže si pacient zvolí protonovou léčbu, vysvětlí mu lékař i veškeré detaily s ní spojené.

V případě, že má pacient jakékoliv dotazy ohledně protonové terapie, je lékař připraven je zodpovědět. Je dobré, pokud si pacient případné otázky promyslí ještě před samotnou videokonzultací.

V případě kontrolní konzultace u pacientů po protonové léčbě karcinomu prostaty s nimi lékař probere jejich aktuální zdravotní stav i další skutečnosti, jež souvisí s absolvovanou protonovou terapií.