Díky nové podobě Nadačního fondu je protonová léčba opět dostupnější

4. 3. 2024 13:01

O Nadačním fondu pro protonovou terapii jste už možná slyšeli. Víte ale, že od dob svého vzniku prošel velkou transformací a nyní je díky němu protonová léčba ještě dostupnější než kdy dříve?

To nejdůležitější, na čem Nadační fond od svého začátku stojí, jsou ale lidé s velkým srdcem: a to se nezmění. Jsou to právě oni, na koho se mohou pacienti Protonového centra obracet v situacích, které by sami zvládali jen s velkými obtížemi, anebo vůbec. Ať už je to shánění nezbytných léků, zřizování průkazky na hromadnou dopravu nebo hlídání dětí matek samoživitelek v době, kdy zrovna podstupují ozařovací frakci.

Tím to však zdaleka nekončí: zaměstnance Nadačního fondu potkáte i za barem u hlavní recepce Protonového centra nebo na víkendových výletech, jimiž mimopražským pacientům zpříjemňují volný čas mezi ozařováním. Vůbec nejčastěji ale řeší otázku ubytování mimopražských pacientů a jeho financování.

Denní dojíždění třeba i stovek kilometrů může pro nejednoho pacienta představovat neúnosnou překážku. Řešením by mohlo být ubytování v hlavním městě — jenomže jen málokdo má v Praze příbuzné, kteří by ho mohli vzít na déle než měsíc k sobě. Ubytovat se v hotelu na takto dlouhou dobu znamená nezanedbatelné výdaje, jež často dalece přesahují pacientovy finanční možnosti.

Právě kvůli pacientům v podobné situaci navázal Nadační fond v září 2022 spolupráci s hotelem Pawlownia, který leží v docházkové vzdálenosti od Protonového centra. Hotel je díky Nadačnímu fondu rezervován výhradně pro pacienty Protonového centra, kteří se zde mohou po dobu léčby ubytovat jen za cenu provozních nákladů.

Navzdory snahám Nadačního fondu si ale ani tak někteří pacienti nemohou ubytování dovolit. Proto se v lednu 2024 zrodil projekt Daruj dočasný domov. Zapojit se může každý, a to buď koupí samolepky v hodnotě 50, 100, 200, 500 nebo 1000 Kč na baru v hlavní recepci PTC, anebo platbou přes QR kód na stránkách Nadačního fondu.