Karcinom prsu u mužů

4. 3. 2021 12:55

Rakovina prsu u mužů sice není nejběžnějším typem nádorového onemocnění, je však o to zákeřnější. Až příliš často totiž bývá podceňována, či dokonce zlehčována a pacienti se pak dostanou k lékaři až ve chvíli, kdy už je situace na pováženou.

Ročně je karcinom prsu diagnostikován asi 60 mužům v ČR, z nichž každý pátý této nemoci podlehne. Smutná statistika je následkem právě zmíněné pozdní konzultace s lékařem, a patrně i nedostatku osvěty mezi mužskou populací.

Rizikové faktory

Podobně jako u rakoviny prsu u žen, jsou i u mužů její přesné příčiny stále předmětem studií. Známé jsou ale rizikové faktory, které mohou případně fungovat jako spouštěče tohoto onemocnění. Patří mezi ně především:

  • Věk — riziko rakoviny prsu u mužů roste s věkem. Nejohroženější skupinu tvoří muži mezi 60 a 80 lety. Onemocnět však mohou i muži podstatně mladší.
  • Genetika — muži, jejichž pokrevní příbuzné prodělaly rakovinu prsu, jsou ohroženi několikanásobně více. Problematická je zde především dědičná genetická mutace BRCA 2, jež zvyšuje riziko vzniku karcinomu u mužů až 80 ×. (Pro ženy je nebezpečná i mutace BRCA 1.)
  • Vysoká hladina estrogenu v krvi, spojená s obezitou, cirhózou jater, poruchami štítné žlázy, Klieneferterovým syndromem a podobnými obtížemi.
  • Vystavení radiaci — riziko roste u mužů, kteří podstoupili ozařování v rámci léčby jiných orgánů z oblasti hrudníku.

Jak se rakovina prsu u mužů projevuje

Nádor prsu u mužů se obvykle projevuje jako tvrdší, nahmatatelná bulka v těsném okolí prsní bradavky, případně také v podpaží, kde se nacházejí lokální mízní uzliny. Dále se mohou objevit i změny na kůži, vpáčení či svraštění bradavky a případně i výtok z bradavky, který je obvykle mléčně zakalený, nezřídka s příměsí krve. Většina mužů se k lékaři bohužel odhodlá právě až ve chvíli, kdy se u nich objeví zmíněný výtok z bradavky. To už ale bývá onemocnění rozšířené i na mízní uzliny a je tím pádem náročnější jej zcela vyléčit.

Prevence a změna přístupu

Neignorujte signály svého těla, a pokud si v prsu nahmatáte nezvyklý útvar, nepodceňujte situaci a navštivte lékaře. Pamatujte si, že čím dříve je nemoc zjištěna, tím vyšší jsou i šance na úplné vyléčení a návrat do normálního života.